Гинка Витанова: Научи 5 актуални немски думи по време на коронавируса

Знаеш ли как се казва на немски най-търсеният артикул в света? Ако не, научи сега! 

Провери, дали вече го знаеш с този малък картинен речник, който направих за практично учене. Винаги съм подкрепяла ученето в ситуации, особено актуални, защото по този начин знанието става трайно и най-важното точно. Години наред го правех с помощта на известната вече рубрика на Виа Германика Научи Немски с Нас, като помощ на всички, които искат да усъвършенстват своите знания по немски език. Сега, когато сме у дома, можеш да научиш нещо ново и болезнено актуално. 

И така: запознай се с 5 думи на немски, които сега са от най-употребяваните, защото принадлежат към основната лексика на коронавируса. Несъмнено ще ги запомниш лесно и бързо. 

1. Да започнем с основната дума по темата. Обърнете внимание на рода и особено на формата за мн.ч 

das Virus, die Viren 

2. Определено сега много често се говори за правописа и произношението на следващата изключително често употребявана дума. Запомнете особеностите. 

die Quarantäne 

3. Сред главните препоръки, които трябва да спазваме е дистанцията. Поне 1,5 метра. 

der Abstand 

4. И дори и да спазваме дистанция, добре е да бъдем предпазени. Носиш ли маска? 

der Mundschutz 

5. Със сигурност тази дейност е важна в нашето ежедневие в настоящия етап. Прочети правилно глагола на немски. По граматическа категория той е естествено слаб глагол и образува перфект без представката ge- 

desinfizieren 

Следи и за следващи публикации, в които ще те запозная с основните изрази с тези думи. Естествено, ако тази ти е харесала. 

Wir bleiben zu Hause. Und lernen Deutsch. 

Sei gesund. А ако си начинаещ, влез, тествай и учи немски 100% онлайн по моята система Немският е лесен.