Искаш да учиш немски? 3 въпроса очакват ясен отговор

Ако четеш тази статия от моя блог, със сигурност търсиш начин да учиш немски език. Но трябва да знаеш, че докато се запознаваш с различните предложения, ти най-често пренебрегваш собствените си възможности, планове и желания. И това в крайна сметка води към неуспех.

Ето защо ти най-напред трябва да се замислиш над

3 въпроса, на които трябва да имаш ясен отговор лично за себе си,

ПРЕДИ да започнеш да търсиш обучение по немски:

 

1. С каква цел искаш да учиш немски? 

 

Или казано с други думи: За какво ти трябва немски език, как и къде ще го използваш. Ако си наясно с това, ще можеш да събереш бързо информация според твоите планове. От опит зная, че хората пренебрегват този първостепенен критерий за правилен подбор на курс. Но е пълна заблуда, че езиковите курсове, включително и онлайн курсовете са еднакви. Затова най-напред прецизирай собствените си цели: За какво ще учиш немски?  За работа, за следване, за общуване в ежедневието, за общуване в определени професии или просто от любознателност?  Тези цели всъщност определят учебното съдържание на курса, т.е. какво ще научиш като обем и аспекти.

 

2. Колко време можеш да отделиш? И в кои дни или часове си свободен, за да учиш немски? 

 

Този въпрос е тясно свързан с организацията на учене. Ако си решил да придобиваш знания, трябва да разпределяш добре времето си, да не оставяш подготовката си за последния момент и да учиш редовно. Твоето ежедневие и работни задачи всъщност до голяма степен регулират твоето време. Помисли добре: можеш ли 2 или 3 пъти в седмицата да отделяш време за учене на немски? Кои са тези дни? Кога през деня е възможно - рано сутрин, късно вечер, през уикенда? По колко часа на ден можеш да учиш? Или пък си свободен цял месец и имаш време да се посветиш по цял ден на езика? Изясни си отговорите на тези въпроси и търси такъв курс по немски, с който да учиш, когато можеш ти. 

 

3. Как искаш да учиш? В каква форма искаш да бъде проведено обучението?

 

Сега разнообразието на видовете езикови курсове е толкова голямо, че наистина лесно можеш да се объркаш. А и понятията все още не са изчистени в употребата си така, че да говорят ясно за  себе си. Така че тази задача е по-трудна за теб от първите две. В момента понятието онлайн обучение обозначава в момента всичко, което не е присъствено обучение. Но всъщност разликата във формите е доста голяма, а това води до фалшиви очаквания и в крайна сметка до неуспех. Затова обърни подобаващо внимание на това, дали обучението по немски е дистанционно или дигитално, дали е синхронно, в реално време или асинхронно, с какъв вид учебна система ще учиш - хартиена или дигитална. А може би предложението е да се учи с модерните сега видео-клипове? Или с флаш-карти?

 

Отговори си на тези 3 фундаментални въпроса и ако 

 

1. искаш да учиш немски в система за общуване в ежедневието

2. искаш да учиш немски, когато си свободен по всяко време на денонощието, независимо от деня

3. ако искаш да учиш немски в напълно дигитална форма по нива

 

можеш да опиташ с моя авторски онлайн самоучител “Немският е лесен”. Той е качен на Онлайн платформата Онлайн Виа Германика и е изцяло плод на дългогодишната ми работа като главен методист на Езиков Център Виа Германика и преподавател по немски език. Разгледай съдържанието на готовите курсове тук и ако има подходящ за теб Научи Немски Онлайн.