Гинка Витанова: Как да науча немски

Как да науча немски – 10 ценни съвета от Гинка Витанова

Когато за пореден път чуя изтърканото клише за трудния немски, аз се усмихвам вече без елемент на изненада. Повторено толкова много пъти, то наистина въздейства на много хора демотивиращо. Но дали наистина немският език е толкова труден? Дали нашите курсисти, на които немският е вече работен език и серификатите им по немски са с отлични резултати, са били щастливи изключения през всичките тези 20 години? Едва ли, след като не само те, а милиони хора по света са го овладели толкова добре, че са следвали или следват и работят в Германия или Австрия. Но как да научиш немски лесно и ефективно?

Ето 10 ценни съвета от Гинка Витанова:

1.  Учи немски според твоята цел: ако искаш да следваш в немски университети, посещавай сертификатни курсове по немски, ако искаш да работиш, учи разговорен немски! Масово предлаганите общи курсове по немски нямат заложени конкретни цели за прилагане на езиковите знания, затова и са неефективни.

2. Учи немски по съвременна учебна система. Учебниците бързо остаряват от една страна като лексика и фразеология, от друга като организация на учебното съдържание , от трета като информация за културата и бита в страната. 

3. Надграждай знанията си последователно, без да прескачаш нива.

4. Не прекъсвай езиковото си обучение за дълго време. Незатвърдените нови знания много бързо се стопяват.

5. Бъди активен по време на занятията. Само с прилагане се научава!

6. Говори, говори, говори! Грешките са от различен тип. Не винаги граматическите са най- тежките.

7. Учи думите редовно, като ги четеш. Тетрадката – речник е добър помощник за бързо и лесно запомняне.

8. Прави допълнителни упражнения в интернет, но на твоето ниво.

9. Гледай немска телевизия.

10. Адаптирай тези съвети към твоя индивидуален стил! Не казвай: Не мога! 

Тези водещи принципи на полезни, а не формални учебни занятия, са залегнали и в новия ми E-Book "Немският е лесен." Може да тествате на онлайн платформата Онлайн Виа Германика. Автономното учене вече широко е навлязло навсякъде - опитай, бъди съвременен. Или пък избери от списъка онлайн курс с учител на живо. Каквото и да решиш:

Учи немски с удоволствие! И тогава успехът ще дойде!